Odense Marcipan

Fra håndsmuttede mandler til moderne innovation.

Historien om Odense Marcipan startede allerede i 1909 med en lille marcipanfabrik i hjertet af Odense, hvor grundlægger Lauritz Thobo-Carlsen fremstillede frisk marcipan, og alle mandler blev smuttet i hånden. Dengang som nu bruger vi søde, særligt udvalgte mandler, som bliver renset og efterfølgende knust på stenvalser. Det gamle håndværk lever den dag i dag og sikrer dig en udsøgt marcipan med grov struktur og ren, sødmefyldt smag af mandler, som ingen anden marcipan.

Gennem århundredet blev Odense Marcipan leverandør af også nougat og chokolade til bageglade danskere, og i dag udvikler, fremstiller og sælger Odense Marcipan et sandt væld af produkter til alle slags kagefans – baseret på de over hundrede år gamle håndværkstraditioner.

Odense Marcipan er nemlig en traditionsrig virksomhed med egne konditorer, som står for udviklingen af de mange produkter fra fondant til marcipan, nougat, chokolade og dekorationer , og derfor kan du være sikker på et godt og velsmagende resultat hver gang.

Vi deler ud af tips og tricks

Odense Marcipan arbejder løbende på at udvikle en masse spændende og inspirerende opskrifter og produkter. Besøg for eksempel Den Søde Skole på odensemarcipan.dk for tips og tricks.
Her kan du se, hvordan du bedst overtrækker en kage med marcipan, hvordan du bager en kransekagetop, hvordan du tempererer chokolade, former blomster eller ruller fondant bedst ud.

Fakta:

  • Marcipan findes i mange varianter med forskellige andele mandler, sukker, forskellig rivningsgrad osv.
  • Danskernes foretrukne marcipan er Original Odense Marcipan med 63% mandler. Den indeholder ikke konserveringsmiddel, men kun mandler, sukker og lidt vand.
  • Marcipan har mange anvendelsesmuligheder, lige fra konfekt til brug i desserter og bagværk – eller den kan spises som den er.

Historien om marcipan

Marcipanen stammer sandsynligvis fra Italien, men hvornår den kom til Danmark, er svært at fastslå. Nogen mener, at handelsfolk tog den med over Alperne for ca. 500 år siden. I hvert fald var marcipan allerede meget brugt i begyndelsen af det 16. århundrede.

Historien går, at en veneziansk bagerdatter engang i middelalderen skulle hjælpe sin far med at komme et mindre parti skoldede og hakkede mandler i en stor kagedej. Pigen var forelsket og gik i sine egne tanker. Hun brugte derfor alt for mange mandler til en alt for lille portion dej.

Hendes far blev rasende, men mens han skændte og gestikulerede, puttede han et stykke af den famøse dej i munden – og blev pludselig eftertænksom. Aldrig havde han smagt noget så lækkert. Den rå dej blev skåret i småstykker og solgt med stor succes. Marcipanbrødet havde set dagens lys. Bageren kaldte dem Marcusbrød efter byens skytshelgen Sct. Marcus – på latin blev det til marcipani.