Metalfri-folie-justeret-1-e1587033436940-aspect-ratio-16-9

Orkla lancerer en mere bæredygtig emballage – fremover kan KiMs chipsposer genanvendes

Et metalfolie i chipsposer har hidtil været nødvendigt for at beskytte kvaliteten af indholdet. Takket være en innovativ udvikling lancerer Orkla Confectionery & Snacks nu en genanvendelig chipsemballage uden metalfolie. Det giver forbrugerne mulighed for at sortere emballagen fra deres KiMs chips som blød plast.

16. april 2020

Bæredygtighed højt på dagsordenen
Hos Danmarks største chips- og snackproducent, Orkla Confectionery & Snacks, er optimal brug af ressourcer højt på dagsordenen inden for bæredygtighed. Efter et prisvindende projekt med levering af overskudsvarme til det lokale fjernvarmeværk, er fokus nu på chipsposerne. I dag har KiMs poserne et tyndt lag metal, der beskytter chipsene mod sollys og holder ilten ude. Det samme metallag har dog stået i vejen for genanvendelse, da poserne skulle bortskaffes som restaffald. Derfor har man hos virksomheden længe ønsket at finde en ny og mere bæredygtig folie, som kan indgå i et kredsløb.

Ny folie bedre for miljøet
Den nye folie bliver gradvist indfaset fra april. Emballagen består af plast, lim og metalfri trykfarver. Det gør, at posen kan sorteres som blød plast og genanvendes. ”Med vores nye emballage gør vi det muligt at sortere og genanvende chipsposerne”, udtaler Lars Hørlyck Christensen, marketingdirektør i Orkla Confectionery & Snacks. Han uddyber: ”Som producenter kan vi styrke overgangen til mere sorterbar emballage, som vi har gjort her. Men for at hjælpe miljøet bedst muligt er vi stadig afhængige af, at slutbrugeren sorterer sit affald korrekt, og renovationsselskaberne sikrer den rette genanvendelse af affaldet”.

Den nye pose er testet og opfylder alle de eksisterende kvalitetskrav til chipsenes sprødhed og smag med uændret holdbarhed. Som en ekstra dimension i skiftet af folie vil flere chipsposer blive reduceret i højden for at spare yderligere på mængden af emballage.

Forbrugervejledning i højsædet
69 % af danskerne finder det sommetider svært at vide, om en emballage er genanvendelig eller ej*. På de nye genanvendelige chipsposer er der derfor vejledende piktogrammer fra Dansk Affaldsforening, som tydeligt viser, at emballagen skal sorteres som ”blød plast” i de kommuner, hvor affaldssortering er mulig.

”I Dansk Affaldsforening er vi meget positive over, at Orkla vælger at bruge piktogrammer på deres emballage. Det gør det lettere for deres forbrugere at sortere emballagen korrekt, og det medvirker til en bedre genanvendelse”, siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening, brancheorganisation for kommuner og affaldsselskaber.

Den første chipspose i den nye folie bliver nyheden ”KiMs Crunch Cut Chips med Rødløg & Vinegar”, som vil være at finde i de første butikker allerede nu. På de resterende varianter vil skiftet over til den nye emballage af et bæredygtighedshensyn være en løbende overgang. På den måde undgår virksomheden at kassere den eksisterende folie, som allerede ligger på lager. Orkla koncernen har et overordnet mål om at have 100 % genanvendelig emballage i 2025.

*Kilde: Ipsos ‘The Sustainable Life Barometer’ – undersøgelse gennemført af Ipsos for Orkla 2019