Standard_Blandet-indkoeb-aspect-ratio-16-9

Smid mindre ud, udnyt mere!

På samme måde, som når du laver mad hjemme, har vi i Orkla fokus på at udnytte råvarerne bedst muligt og undgå madspild, når vi producerer vores produkter.

23. maj 2018

Omkring en tredjedel af alt mad, der produceres, bliver ikke spist, og madspild er et af de store bidrag til verdens miljøudfordringer.

“Vi har fokus på at skåne miljøet og udnytte ressourcerne bedst muligt. Derfor gør vi en stor indsats for at reducere madspild og affald i vores fabrikker”, udtaler koncernchef Johan Clarin i Orkla.

For at øge bevidstheden om dette etablerede Orkla i 2017 et nyt program med fælles arbejdsmetoder, aktiviteter og tiltag for at dele erfaringer og best practice. Målet er at halvere madspild og affald målt i forhold til omsætningen inden 2025.

Programmet blev først introduceret i seks fabrikker, som producerer chips og kartoffelprodukter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Letland. Gode resultater førte til et nyt projekt blandt Orklas ketchup- og dressingfabrikker.

“Uanset om vi producerer ketchup, chips eller andre dagligvarer, har vi fokus på, at de råvarer, vi køber, skal blive til færdige produkter og ikke affald. Det er både rentabelt og miljøvenligt”, siger Orklas HMS-direktør Inger Johanne Eikeland.

Projektet har set på alt, fra hvordan kartoflerne skrælles og behandles på de forskellige fabrikker, til hvordan man kan reducere spild af etiketter under produktionen.

“Ved at ændre processen for skiveskæring af kartofler har chipsfabrikken i Skreia, der blandt andet producerer Totenflak og KiMs, reduceret vandforbruget med 1,8 millioner liter”, fortæller Emelie Lysberg, som leder projektet i Orkla.

Fabrikken på Åland, som producerer Taffel chips og Oolannin pommes frites, har indført nye rutiner på de to pommes frites linjer og reduceret mængden af affald i form af kartoffelskræller med 900 tons om året.

Nu skal også seks fabrikker, som producerer vaskemidler og andre flydende produkter på flaske, inkluderes i projektet.

Vidste du at:

  • Ved at ændre processen for skiveskæring af kartofler har chipsfabrikken i Skreia reduceret sit årlige vandforbrug med 1,8 millioner liter.
  • En speciel vejledning i kartoffelskrælning er taget i brug på tre produktionslinjer, som laver chips og pommes frites.
  • Kartoffelskrælningen på pommes frites linjerne går 30 % hurtigere, og resultatet er ca. 900 tons mindre kartoffelskræl, som går til affald.
  • Kartoffelskræl på chipslinjen er reduceret med ca. 365 tons per år.
  • Orkla har som mål at reducere affald og spild fra produktionen med 30 % inden 2020 og 50 % reduktion inden 2025. Begge mål er i forhold til omsætning.