Krævende kvartal for Orkla

Orkla opnåede et driftsresultat (EBIT adj.) på 1.408 mio. NOK i fjerde kvartal 2018, hvilket er en tilbagegang på 2,4%

February 6, 2019

Se kvartalspræsentationen via webcast

Dokumenter:

 

Driftindtægterne i fjerde kvartal steg 1,2 pct. til 10.983 mio. NOK. Koncernens største forretningsområde, Orkla Foods, udgjorde en organisk salgsfremgang, men dette blev modvirket af et fald i de øvrige forretningsområder.

Lagerreduktionen af grossistlagerne i Polen bidrog til et svækket resultat for Orkla Care.
Den norske sukkervarerafgift blev reduceret pr. 1. januar 2019, hvilket førte til en kortfristet lagerreduktion for de norske dagligvarekæder samt et reduceret kvartalsresultat for Orkla Confectionery & Snacks.

“Ved udgangen af året havde enkelte virksomheder store udfordringer, men et flertal af virksomhederne opnåede vækst i indtægter og resultat. De igangværende omkostningsreduktionsprogrammer går som planlagt. Reduceringen af ​​sukkerafgiften i Norge gav en positiv start på det nye år, siger Orkla koncernchef Peter A. Ruzicka.

Gennem købet af ​​den finske restaurantkæde Kotipizza har Orkla opnået en ledende position på det finske pizzamarked. Pr. 5. februar 2019 ejer Orkla nu 99,29% af alle aktier og stemmer i det finske selskab.

Orkla Foods Danmark underskrev i fjerde kvartal en aftale om at købe firmaet Easyfood, som er en dansk producent af brødbaserede convenience-produkter. Derudover har Orkla Foods Danmark købt Pama-mærket, som er dansk markedsleder inden for grødris.

Orkla Food Ingredients har i kvartalet gennemført opkøbet af ​​den britiske chokolade- og karamelproducent County Confectionery Ltd, der primært har industrikunder.

Hydro Power øgede EBIT (adj.) med 28% og endte på 132 mio. NOK. Stigningen skyldtes højere elpriser end i 2017.

Resultatet fra associerede virksomheder udgjorde -43 mio. NOK mod -78 mio. NOK i fjerde kvartal 2017. Jotun havde en fremgang i fjerde kvartal som følge af øget omsætning i Decorative Paints og Protective Coatings. Omsætningen i Marine Coatings påvirkes stadig af lavkonjunkturen i shippingindustrien.

Koncernens øvrige indtægter og omkostninger udgjorde -296 mio. NOK i fjerde kvartal, hvilket primært skyldtes omstrukturering af forsyningskæden samt opkøb. I Norge har der været nedskæringer af arbejdsstyrken i forbindelse med udfasningen af Orklas merchandising funktion, mens der i Storbritannien er indledt et forbedringsprogram i maleriværktøjsfirmaet Harris. Tilsvarende tal i 2017 var særligt lave som følge af gevinsten ved salget af det danske selskab K-Salat.

Orklas resultat før skat endte på 1.017 mio. NOK i fjerde kvartal – et fald på 22%.

Resultat af fortsættende aktiviteter pr. aktie endte på 3,24 NOK mod 3,46 NOK i 2017.

Orklas driftsindtægter for året steg med 3% til 40.837 mio. NOK. Driftsresultatet (EBIT adj.) steg med 3% i 2018 til 4.777 mio. NOK. Ved udgangen af ​​året havde koncernen 18.510 ansatte.

Orklas bestyrelse har til hensigt at foreslå et udbytte på 2,60 kr. NOK pr. aktieandel for regnskabsåret 2018.