Den bæredygtige påskesild

Når vi traditionstro samles om det veldækkede påskebord, er det ofte med sild på menuen. Det er både sundt for os, ligesom det er sundt for havmiljøet, hvis valget falder på en bæredygtig sild. Men hvad vil det i grunden sige at spise bæredygtigt, når det kommer til sild og andre fisk?

April 17, 2019

Foto: Liv Kastrup

I Orkla Foods Danmark arbejder vi hele tiden på at bidrage til, at vores produkter er produceret med omtanke for mennesker, dyr og miljø. Det gælder også de produkter, der har deres oprindelse fra havet. Igennem vores kendte mærkevare Glyngøre samarbejder vi derfor med MSC, Marine Stewardship Council, som er en global miljømærkeordning af fisk fra verdenshavene.

Vælger du et fiskeprodukt med det blå MSC-mærke, kan du med god samvittighed sætte tænderne i din sildemad velvindende om, at silden kommer fra et certificeret bæredygtigt fiskeri. Marine Stewardship Council vurderer, om et fiskeri lever op til de bæredygtige standarder, ud fra tre hovedprincipper:

  1. Fiskebestandens sundhed – Er der nok fisk tilbage i havet? Fiskeriet skal være på et niveau, der sikrer, at det kan fortsætte uendeligt, og at fiskebestanden kan holdes sund.
  2. Minimering af miljøpåvirkninger – Hvad er påvirkningerne? Fiskeriaktiviteten skal forvaltes med forsigtighed, så andre arter og habitater i økosystemet kan holdes sunde.
  3. Effektiv fiskeriforvaltning – Er fiskeriet velforvaltet? MSC certificerede fiskerier skal følge love og kunne tilpasse sig forandringer i havmiljøet.

Læs mere om MSC-mærket

Inspiration til lækre og bæredygtige silderetter

Hele vores sildesortiment fra Glyngøre er MSC-certificeret, så det er nemt for forbrugerne at vælge bæredygtighed til, når der skal sild på middagsbordet. For at inspirere forbrugerne til at spise meget mere af den sunde og folkekære fisk, har Glyngøre udviklet en række spændende opskrifter. Senest i samarbejde med en række bloggere, som har givet deres bud på lækre silderetter, der kan inspirere os danskere til at få øjnene op for, at sild ikke kun er noget der hører påske og jul til. Klik her for at blive inspireret.

SILD MED ÆBLESALAT OG RAMSLØG
af Camille Maja

HJEMMELAVET BLINIS MED SILD OG SYLTET SELLERI 
af  Thomas Alcayaga fra bloggen MadetMere.

SPICY PÅSKESILD MED PINK ÆG
af  EatMyHeartOutCPH

 

Læs mere om arbejdet med bæredygtigt fiskeri i Orklas bæredygtighedsrapport